Irgalmasság éve - 2016

Ferenc pápa megnyitotta az irgalmasság rendkívüli szentévét

„A szent kapu megnyitása egyszerű, de jelképekben annál erősebb gesztus!” - mondta a pápa a Szent Péter téren a szentévet megnyitó mise homíliájában. Hozzátette: „ez olyan év lesz, amelyben az irgalmasság tudatában kell érettebbé válni.”

Az egyházfő úgy fogalmazott: a szent kapun való átlépés segít „felfedezni az Úr irgalmasságának mélységét, amely mindenkit befogad, és mindenkit személyesen megszólít”. A szent kapun való átlépéssel az isteni szeretet részévé válunk, „hagyjunk el minden félelmet” - mondta. Szorgalmazta, hogy az emberek is hasonlóképpen cselekedjenek, vagyis ítélkezés helyett a másik iránti irgalmasságot helyezzék a legelső helyre.

Emlékeztetett, hogy ötven éve, 1965. december 8-án zárult le a
II. Vatikáni Zsinat, amely az egyház kapuit „kitárta a világ felé”. A zsinat „igazi találkozás volt az egyház és korunk emberei között” - jelentette ki a pápa. Azt mondta, „a fél évszázaddal ezelőtt véget ért zsinat segítségével az egyház kilépett korábbi bezártságából, hogy minden emberrel ott találkozzon, ahol él: városában, otthonában, munkahelyén. Évtizedek elteltével ezt a missziót folytassuk ugyanolyan erővel és lelkesedéssel. A szentév késztet bennünket erre a nyitásra”.

Ferenc pápa homíliája az Irgalmasság évét megnyitó szentmisén

- Beszélgetés Krisztina nővérrel -

- Beszélgetés Teréz nővérrel -

- Regina nővér tanúságtétele -