Kísért Imádság Hete | Pécs, 2019. június 16-22.

Kilencedik alkalommal hirdetjük meg a Pálos Rend és a Pécsi Evangélikus Gyülekezet közös szervezésében a Kísért Imádság Hetét. Hívjuk azokat, akik egy héten át napi kétszer fél órát fel tudnak szabadítani, hogy időt szenteljenek az imára, a kísérővel való találkozásra - Isten felé fordulásra.

Janet Brooks Gerloff: Emmaus felé (Bencés Apátság, Kornelimünster)

A program június 16.-án, vasárnap délután 14:00-kor, a Pécsi Evangélikus Gyülekezet hittantermében kezdődik, és június 22.-én, szombaton délelőtt ½ 10:00- kor, a Pálos Templom hittantermében hasonló csoportos alkalommal végződik. A hét folyamán mindenki naponta fél órára találkozik kísérőjével, előre egyeztetett, a résztvevők számára alkalmas időben, napközben vagy este, (a Pálos templom vagy az Evangélikus Gyülekezet helyiségeiben). A kísérővel kettesben eltöltött fél óra az imatapasztalatok megosztását, elmélyítését szolgálja.

A részvétel egyetlen feltétele napi fél óra imára és a kísérővel való napi találkozásra való elköteleződés, a hét minden egyes napján.

A részvételhez előzetes jelentkezés szükséges, mivel a kísérők idejének végessége miatt sajnos csak korlátozott számú résztvevőt tudunk fogadni. A jelentkezés határideje (a jelentkezési lap beérkezési határideje): 2019. június 14. péntek, 16 óra. A kitöltött jelentkezési lapot személyesen is le lehet adni a plébániai/gyülekezeti hivatalban, de ha lehet, kérjük, e-mailben küldjék el erre a címre: kisertimadsaghetepecs@gmail.com (Ezen a címen lehet kérni az jelentkezési lap elektronikus változatát is.) A jelentkezés elfogadásáról, esetleg a szabad helyek elfogyásáról legkésőbb 06.15.-én, szombaton mindenkit E-mailben és/vagy telefonon értesítünk.

Kérjük, a jelentkezési lapon jelöljék meg kívánságaikat, a találkozás idejére, esetleg a kísérőre vonatkozóan. Ezekről telefonon egyeztetünk, és lehetőségeink szerint igyekszünk minden kérést figyelembe venni, az egyeztetés után azonban már nagy valószínűséggel nem tudunk módosítani ezeken.

További információért Őss Mónikához (30/353-7525) és kísérőkhöz lehet fordulni:
 • Bálint Ágnes;
 • Czopf Ágnes;
 • Csóka János, pálos szerzetes
 • Hamburger György
 • Máté Teréz, ferences nővér
 • Mátyás Mihály, pálos szerzetes
 • Mészégetőné Beáta
 • Őss Mónika Sebők Ágnes

Nyitó-és záró alkalom

Mindkét alkalomra körülbelül egy-másfél órát szánunk.

A nyitó alkalom kezdetén hét programjának ismertetése után röviden bemutatkozunk egymásnak, majd egy – valószínűleg mindenki számára jól ismert – történettel talán szokatlan, talán nagyon is ismerős módon, imádságosan foglalkozunk.

A záró találkozás során időt szánunk arra, hogy megajándékozzuk egymást valamivel, ami az elmúlt hét élményeiből megosztható.

Imádság

Az imádság együttlét, párbeszéd egy másik személlyel – Istennel. Menetét mindkét fél befolyásolhatja - de jó arra törekedni, hogy ne csak én kezdeményezzek…

Az imádságnak nincs egyetlen legjobb módja, de számtalan jó módja van. A Kísért Imádság Hete alatt úgy imádkozz, ahogy a legjobbnak érzed, ahogy Isten hív. Jó az, ahogy eddig imádkoztál - de miért ne próbálhatnál ki valami mást is? Ha van kedved hozzá, a nyitó alkalmon és a kísérővel való találkozások során találkozhatsz néhány ötlettel.

Jó, ha minden ima után szánsz néhány percet arra, hogy feljegyezd, milyen volt az imád, milyen hangulatot, érzéseket tapasztaltál, mi foglalkoztatott. Ez segít másképp ránézni arra, mi történt az ima alatt, és segít felidézni a tapasztaltakat a kísérővel való találkozás során.

Találkozás a kísérővel

A kísérővel való találkozás előtt pár percben jó visszagondolni, reflektálni az elmúlt nap egészére. A beszélgetés fő témája az, ami az ima alatt történt. Az alábbi néhány gondolat, kérdés segíthet:

 • Hogyan láttam, tapasztaltam meg Istent, illetve Jézust? Milyen érzések voltak bennem, mi volt a reakcióm?
 • Hogyan válaszoltam Istennek?
 • Ha az ima nehezen ment: mi jelentett nehézséget?
 • Milyen irányba szeretnék tovább menni? Mit érzek, milyen irányba hív Isten?
 

Mi is az a kísért imádság?

Mások imatapasztalatának kísérése része egy szélesebb lelki jártasságnak, amit „lelkivezetésnek”, vagy újabban „lelki/spirituális kísérésnek” neveznek. Ez a gyakorlat a korai keresztény egyházban kezdődött, a vértanúk ideje után, amikor kevésbé volt világos, hogy hogyan kell követni Jézust. A lelki kísérés gyakorlata egy idő után kikopott a mindennapokból, és szinte csak a kolostorok falain belül folytatódott. Napjainkban ismét nagy érdeklődés és vágy született sokakban, hogy megismerjék lelki gyökereiket, tudatosan éljék meg hitüket, így az utóbbi évtizedekben újra felfedezték a lelkivezetés művészetét, amelynek egyik eszköze az imatapasztalat kísérése.

Az ima kísérése nem tanácsadás, bár a személyes dialógus stílusa hasonló lehet. Az ima kísérése nem pszichoterápia, bár a kísérésben, vagy lelkivezetésben részesülő emberek tapasztalhatnak gyógyulást. Az ima kísérése nem probléma-megoldás, sem nem tanítás, sem nem kutatás. Nem mély, sötét titkainkat keresi, titkolt családi szégyenfoltokat sem. Az ima kisérése azokkal a tapasztalatokkal, belső megmozdulásokkal foglalkozik, amikkel valaki akkor találkozik, amikor Isten szavára figyel.

Ez a figyelem nem csupán Isten szavának tanulmányozását jelenti. Ezek a megtapasztalt belső megmozdulások Istennek velünk való személyes kommunikációjára utalnak. Amikor valaki ezekről a belső tapasztalatokról beszél, és amikor egy másik személy nyitottan és hittel hallgatja, akkor növekedés következhet be.

- Beszélgetés Krisztina nővérrel -

- Beszélgetés Teréz nővérrel -

- Regina nővér tanúságtétele -