Templombúcsú a kozármislenyi Ferences Nővéreknél


Szeretettel hívunk és várunk mindenkit 2018 március 21-én Szerdán este 18.00-kor kezdődő ünnepi szentmisére, hogy megünnepeljük templomunk védőszentjét, Flüe-i Szent Miklóst. Előtte 17.15-kor Zsolozsmát imádkozunk, amelyre szintén szeretettel várunk mindenkit!

A Ferences Nővérek

 

A templom története

Az Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérei kolostor templomát 1993-ban kezdték el építeni Kozármislenyben. Alapító nővérünk, Bali Katalin Kapisztrána nővér, a rend akkori elöljárója, a nővérek részére szeretett volna egy kolostort és mellette egy templomot építtetni, ezért imádkozott az Úrhoz és ezért kérte az emberek segítségét. Josef Eberli svájci plébános személyén keresztül a svájci emberek adományából épült fel a templom 4 év alatt. Eberti atya életfeladatának érezte, hogy saját országa védőszentjének tiszteletét jobban elterjessze, ismertesse a világ egyházban, ezért a templom a Flüe-i Szent Miklós titulust kapta. Ünnepe március 21-én van.
A templomot Viczencz Ottó pécsi tervezőmérnök tervezte, Eördögh István építészmérnök pedig kivitelezte az építését. Templom szentelés 1997-ben volt.
A templomnak három harangja van, Mayer Mihály megyéspüspök úr szentelte meg a harangokat, 1999. szeptember 4-én. A három harang súlya összesen 800 kg, svájci szokás szerint a harangoknak nevet is adtak; nagy harang – Flüe-i Szent Miklósról, középső harang – Szent Mihály arkangyalról, és a kis harang Assisi Szent Ferencről kapta a nevét.
A nagy és a kis harangot Lengyelországban öntötték, amelyek elkészítéséhez a kozármislenyi hívek is anyagiakkal hozzájárultak. A középső harangot Svájcból ajándékozták az új templom részére.
Templomunkban látható R. Törley Mária szobrászművész alkotása. A szobor Flüe-i Szent Miklóst és feleségét Dorothea asszonyt ábrázolja legkisebb gyerekükkel együtt, megörökítve a búcsúzás pillanatát, amikor Szent Miklós - Isten hívására - felesége és püspöke engedélyével a remeteségbe vonult vissza.
 

Flüe-i Szent Miklós imája

Én Uram, én Istenem,
vedd el tőlem mindenem,
ami gátol Feléd!
Én Uram, én Istenem,
add meg nekem mindenem,
ami segít Feléd!
Én Uram, én Istenem,
fogadd el az életem,
hadd legyek egészen a Tiéd! 

Amen. 

- Beszélgetés Krisztina nővérrel -

- Beszélgetés Teréz nővérrel -

- Regina nővér tanúságtétele -