Flüe-i Szent Miklós templom

Cím: H-7761 Kozármisleny, Széchenyi u. 2/b
Cím: H-7761 Kozármisleny, Széchenyi u. 2/b

Az Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérei kolostor templomát 1993-ban kezdték el építeni Kozármislenyben. Alapító nővérünk, Bali Katalin Kapisztrána nővér, a rend akkori elöljárója, a nővérek részére szeretett volna egy kolostort és mellette egy templomot építtetni, ezért imádkozott az Úrhoz és ezért kérte az emberek segítségét. Josef Eberli svájci plébános személyén keresztül a svájci emberek adományából épült fel a templom 4 év alatt. Eberti atya életfeladatának érezte, hogy saját országa védőszentjének tiszteletét jobban elterjessze, ismertesse a világ egyházban, ezért a templom a Flüe-i Szent Miklós titulust kapta. Ünnepe március 21-én van.

A templomot Viczencz Ottó pécsi tervezőmérnök tervezte, Eördögh István építészmérnök pedig kivitelezte az építését. Templom szentelés 1997-ben volt.

A templomnak három harangja van, Mayer Mihály megyéspüspök úr szentelte meg a harangokat, 1999. szeptember 4-én. A három harang súlya összesen 800 kg, svájci szokás szerint a harangoknak nevet is adtak; nagy harang – Flüe-i Szent Miklósról, középső harang – Szent Mihály arkangyalról, és a kis harang Assisi Szent Ferencről kapta a nevét.

A nagy és a kis harangot Lengyelországban öntötték, amelyek elkészítéséhez a kozármislenyi hívek is anyagiakkal hozzájárultak. A középső harangot Svájcból ajándékozták az új templom részére.

Templomunkban látható R. Törley Mária szobrász művész alkotása. A szobor Flüe-i Szent Miklóst és feleségét -Dorothea asszonyt- ábrázolja legkisebb gyerekükkel együtt, megörökítve a búcsúzás pillanatát, amikor Szent Miklós - Isten hívására, felesége és püspöke engedélyével - a remeteségbe vonult vissza.

A templom fennállása óta folyamatosan imádkoznak benne a ferences nővérek és a kozármislenyi hívek, kérve az Úr segítségét és áldását életükre.