11. nap

2023.12.11

A) Napi evangéliumi idézet:

"Az Úr ereje akkor arra indította Jézust, hogy gyógyítson."

B) Regula

A világi ferencesek igaz lelkülettel, anyagi igényeiket visszafogva, ragaszkodás nélkül használják az ideigvaló dolgokat, annak tudatában, hogy az Evangélium szerint csak kezelői a rájuk bízott javaknak Isten gyermekei javára. Így a nyolc boldogság szellemében, "vándorként és jövevényként" az atyai ház felé vezető úton igyekezzenek megtisztítani szívüket minden birtoklási és uralkodási vágytól.

C) Elmélkedés (Evangéliumból az életbe – életből az evangéliumba)

"Megtanulsz mindent Isten ajándékaként fogadni, hálás és szabad szívvel. Vigyázol, hogy semmit se tarts vissza önzően magadnak, igyekszel visszaadni az Atyának mindazokat a javakat, amelyeket ő ad nekünk, megosztva azt testvéreiddel. Nem azt keresed, hogy uralkodj az embereken, sem hogy kiszolgálójuk légy, hanem a "szolga" lelkületébe helyezed magad, az Úr példájára. Nem táplálsz magadban semmilyen felsőbbrendűségi érzést.

Felismered, hogy az ember Isten tervében működik közre, amikor a földi (anyagi, tudományos, kulturális, szellemi) javakat használja. Ebből veszed ki részedet, ügyelve, hogy használd ezeket és ne a haszon legyen döntéseid mozgató rugója." (Várnai Jakab)

  • Vajon én mennyire ragaszkodom a "kényelmi" igényeimhez? El tudok-e szakadni evilági vágyaim kielégítésétől?
  • Mennyire fontosak nekem hétköznapi szokásaim, a tárgyak, melyekkel körülveszem magamat?
  • Visszafogom-e az anyagi igényeimet?
  • A mai evangéliumi szakasz alapján gondoljam meg: ha a szeretet tökéletességére és az életszentségre törekszem, akkor a birtoklás és uralkodási vágy is akadályozhat ebben. Bátran beszéljek erről Jézussal, Aki meggyógyíthat minden gyöngeségemből.
  • Osszam meg valakivel olyan anyagi vagy szellemi javamat, tárgyamat, ami fontos nekem, és ha kész a szívem erre, akkor ajándékozzam azt tovább!