A szenvedőkben találkozzam a megalázott Krisztussal

2023.05.10

Tapasztalatok a lelki anyaság gazdagságáról

A lelki anyaság példaképe számomra a Boldogságos Szűz Anya. Öt választotta ki a Szentháromság erre a nemes feladatra, amikor Jézus a kereszten édesanyánkká tette öt. Ezt a feladatot a Szűz Anya már 2000 éve végzi és nem fárad bele, hogy újra és újra kinyilvánítsa anyai szeretetét, amely égő tűzként lobog gyermekei üdvössége érdekében.

Szerzetes nővérként nincsenek saját gyermekeim, mivel a tisztasági fogadalommal életemnek ezt a szeleltjét Istenek ajándékoztam, de ez nem zárta ki azt a lehetőséget, hogy életem folyamán a lelki anyaságot gyakoroljam. Igazából azt gondolom, hogy minden ember meg van hívva erre a feladatra. Szeresd Uradat Istenedet és szeresd felebarátodat, mint önmagadat kéri tőlünk Jézus és ez mindnyájunkat kötelez, de a "nők" szívében ez genetikailag jobban benne van, anyának lenni, új életre igent mondani, gondoskodni, nevelni.

Szerzetesnővérként, a lelki anyaság számomra hivatásomból eredő kötelesség, de örömteli értelemben, amely lendületet add és adott az életemnek szerzetesi életem során. Amikor betegeket ápoltam a pécsi gerontopszichiátrián, tanúja voltam Isten végtelen irgalmának, ahogyan gyógyította a lelkeket, amikor 30,40 év után szent gyónáshoz járultak, megkapták a betegek kenetét és békében haltak meg. A haldokló betegek mellett lévő szolgálatom, az Istennel való találkozás helye lett, ahol szívesen voltam jelen és ez a lelki anyaság egyik formájának a megélése volt számomra.

Később, amikor Erdélybe kerültem az Árkos-i Irgalmasság Anya kismamaotthonban a lelki anyaság egy másik formáját tapasztaltam meg, amikor Isten megajándékozott egy lelki családdal, amelyet nem én választottam, hanem kaptam. A házunk nyitva állt az áldott állapotban lévő lányok és anyák és gyermekeik számára, akik a nincstelenségből jöttek fizikai és lelki bántalmazásokkal a hátizsákjukban. A lelki anyaság intenzívebb formáját éltem meg itt, amely a szívemet átalakította és érzékenyé tette arra, hogy a szenvedőkben találkozzam a megalázott Krisztussal.

17 év alatt sok lány sebzettségének, szenvedésének, de ugyanakkor gyógyulásának és feltámadásának voltam a tanúja, ami egy mély örömforrásává vált bennem. A befogadás és otthonra találás, a meghallgatás és együttérzés, a közös imádság és együtt töltött idő a kápolnában, a megtérés, a nevetés, játék, gyereknevelés, a tisztaság olyan maradandó értékek számunkra, ami a lelki anyasággal kapcsolatosak. Szerintem csak akkor tudjuk igazából megérteni a másik embert, ha belelépünk a cipőjébe, átéljük helyzetét és IGENT mondunk rá.

A lelki anyaságot megtapasztaltam akkor is, amikor szervezett zarándokútra mentem Medjugorjeba. Már egy hónappal előtte imában hordoztam azokat, akikkel együtt zarándokoltunk, megélve az az intenzív szeretet kapcsolatot a Szűz Anya jelenlétében. Szerzetesnővérként azt tapasztaltam, hogy sokan kinyitották lelkük ajtaját és beengedtek a belső hajlékukba, ahol mély beszélgetések és találkozások születek egy mással, de Jézussal is.

A Medjugorjei Imacsoport tagjaként imaláncokat szerveztünk. Főleg a családfa imalánc alatt a saját családomért való közbenjárás mellett, a nagy családom, a résztvevőkért való imádság is fontos helyet kapott az életemben, amit szintén lelki anyaságként éltem meg.

Időnként azt tapasztalom, hogy a lelki anyaság azt is jelenti az életemben, hogy Isten küld egy személyhez, akinek szüksége van szeretetemre, vagy fordítva én is megtapasztalom az önzetlen szeretet ajándékát. amikor erre szükségem van. Egy mosoly, egy meghallgatás, amikor csak a másik fontos ez gyógyító minden esetben és közelebb vezet Istenhez és egymáshoz.

Összességében, mindig van alkalmunk gyakorolni a lelki anyaságot, ha nyitott a fülünk és a szívünk, hogy meghalljuk a mellettünk lévő lélek kiáltásait, hogy rádöbbenjünk arra, hogy szükségünk van egymásra. Ezért tudatosabban gyakorolhatjuk a lelki anyaságot, mindannyian boldoggá téve a mellettünk lévő személyt egy mosollyal, egy tudatos odafigyeléssel és meghallgatással, így ezáltal felkészítjük a lelkünket arra, hogy találkozunk a Feltámadott Krisztussal, aki bennünket is egy új, megújult életre hív. Szeretnél Krisztusban új életet? Rajtad áll, mondj IGENT Krisztussal a saját életedre és a melletted lévőkére is!

A lelki anyaságunk örömeiből és fájdalmaiból egy színes virágcsokrot készíthetünk. Te milyen virágokat tennél ebbe a csokorba? Javaslom, hogy készíts egy csokrot és add oda ajándékként a Fájdalmas Anyának, hogy Fiát is megörvendeztesse és így te is örülni fogsz.

Regina nővér