Böjte Csaba testvér Kozármislenyben (2015)

2015.01.15

Szerdán Böjte Csaba testvér látogatott Kozármislenybe, a Flüei Szent Miklós templomba. A szerzetesek évéhez kapcsolódó beszélgetést az Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérek szervezték. A nővérek az erdélyi Árkoson 2005 óta végeznek szolgálatot egy kismamaotthonban. Erre a feladatra Böjte Csaba ferences atya hívta meg közösségüket.

"Az aratnivaló sok, ezért mesterünk biztatására kérjük az aratás urát, hogy küldjön munkásokat az aratáshoz. Imádságos szeretettel várunk és fogadunk olyan lányokat, fiúkat, akik Szent Ferenc szellemében, szerzetesekként a legkisebbek szolgálatára szeretnék szentelni életüket"

– ezzel a hívással fordult Böjte Csaba atya, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője a kozármislenyi nővérekhez.

Miután a rendek visszakapták működési engedélyüket, szerzetes betegápoló nővéreket hívtak Pécsre, a Megyei Kórház egyik osztályára. 1990 januárjában kezdett el itt dolgozni két idős ferences nővér. Hamarosan fiatal lányok is jelentkeztek, hogy szerzetesnővérként szeretnék ápolni a betegeket, az idős nővérek körül így nemsokára közösség alakult ki. A szerzetesi közösséget Bali Katalin M. Kapisztrána nővér és Hegedűs Kolos, a Kapisztrán Szent Jánosról elnevezett Ferences Rendtartomány akkori tartományfőnöke alapította.

Az Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérek közösségének kozármislenyi anyaháza 1996-ban egy svájci jótevőjük támogatásával épült fel. 2004-ben nyitották meg Dorothea Otthonukat, ahol civil dolgozókkal együtt gondozzák és ápolják az időseket.

Az erdélyi Árkoson Böjte Csaba meghívásából 2005 óta végeznek szolgálatot egy kismamaotthonban. Az intézmény a magzati élet védelmén túl arra hivatott, hogy a bajba került kismamák – elsősorban leányanyák –, majd később születendő gyermekük számára is biztonságos otthont adjon.

Böjte Csaba a szerzetesek évében a békesség fontosságáról, a szeretet gyógyító erejéről beszélt. Ferenc pápa szavait idézte, aki szerint: "Nemcsak a csatatereken folyik az öldöklés, hanem a családokban is. Nem az árvíz, a földrengés és más természeti katasztrófák verik szét a családokat, hanem a békétlenség." Jézus példáját említette, akinek itt a földön meglehetősen "fapados" fogadtatása volt, mégis: tanításának központi gondolata a béketűrés, a békesség, az embertársaink iránti szeretet. "Ezt kellene megtanulnunk: józanul, higgadtan, szeretettel szólni a másik emberhez" – mondta Böjte atya.

Forrás: Pécsi Egyházmegye