Elmélyülés a beteglátogató szerepben

2024.03.22

Gyakorlati képzés a Pécsi Egyházmegye Betegek Gyógyítója Kórházlelkészség önkéntesei és munkatársai számára

A Pécsi Egyházmegye Betegek Gyógyítója Kórházlelkészség pécsi önkéntesei március 14-én gyakorlati képzésen vettek részt Trási Edina evangélikus kórházlelkész vezetésével az Egyházmegyei Hivatalban.

A lelkész először egy páros bizalomjátékra hívta a résztvevőket, ahol a pár egyik tagjának becsukott szemmel kellett átérnie az akadályokkal tűzdelt terem egyik feléből a másikba a társa irányításával. Utána cseréltek, hogy mindenki ki tudja próbálni mind a vezető, mind a vezetett szerepét, majd pedig megosztás keretében számolhatott be mindenki a megélt tapasztalatokról, nehézségekről, élményekről.

A játékot szituációs helyzetgyakorlat követte, melynek során különféle kórházi esetek lettek kiosztva. Volt, aki a helyzetekben leírt beteg, mások pedig az őt felkereső önkéntes szerepébe bújva imitálták a kórházi látogatást, amely így segített az önkénteseknek elmélyülni mind a beteglátogató szerepben, mind pedig abban, hogy jobban bele tudják képzelni magukat a különböző élethelyzetű betegek helyébe, érzéseibe.

A helyzetgyakorlatok és a szakmai rész közös imádsággal zárult, majd pedig kiosztásra kerültek a kórházlelkészség logójával ellátott látogatói köpenyek, amelyek a szolgálattevők felismerhetőségét és beazonosíthatóságát fogják a jövőben elősegíteni az osztályokon.

Szöveg és fotó: Kapitányné Légrádi Éva kórházlelkészségi koordinátor