Keresztelő az árkosi ferences nővéreknél

2015.05.07

Öt kisgyermeket keresztelt meg nemrég Böjte Csaba ferences szerzetes az árkosi Irgalmasság Anyja Kismamaotthonban. Az otthont 2004-ben, külföldi segítséggel hozta létre a Pro Vita Hominis Életvédő Társaság, amelynek vezetője dr. Kovács Zita gyermekorvos.

2005-ben az intézményt a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vette át, és a ház működtetésére felkérték az Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővéreinek közösségét, akik azóta is nagyon szépen irányítják azt. Példaképük a Boldogságos Szűzanya, aki a gyermeket váró Erzsébet mellé állt, és szolgáló szeretettel ott is maradt, míg szükség volt a segítségére.

A nővérek saját otthonukba fogadják be a bajban lévő, gyermeket váró édesanyákat. Az évek során már több mint ötven kisbaba született gondoskodó felügyeletük alatt – tudtuk meg Csaba testvértől. A kismamát kórházba viszik szülni, de mindazt a szolgálatot, amit ilyenkor a családnak, a férjnek kellene nyújtania, a nővérek szeretettel átvállalják. A bajba került, magányos anyák személyesen vagy a helyi plébános, szociális munkás segítségével jelentkezhetnek szülés előtt, az otthonban szállást és teljes ellátást kapnak. A befogadott nőktől nem kérdezik, honnan jönnek, de talpra kell állniuk, alkohol, kicsapongás a házban nincs, és a közösség részeként önmagukat, szobájukat szépen rendben is kell tartaniuk. A házvezetés, gyermekgondozás, főzés, takarítás titkaiba a kedves nővérek próbálják beavatni a ház lakóit. A gyermek születése után néhány hónaptól egy évig terjedő időszakot maradnak az anyák gyermekeikkel az otthonban, ezalatt fizikailag és lelkileg erősödnek, és segítséggel rendezhetik szétzilált kapcsolataikat is (a rokonokkal, hatóságokkal stb). A kirepült anyukákat számon tartják, erejükhöz mérten tovább is támogatják a nővérek, mint igazi kedves nagynénik, nagymamák. Csaba testvér elmondta: az anyák közül néhányan a társadalom legszéléről jönnek. Sokszor megcsodálta, ahogyan a nővérek befogadják őket, és mindenüket megosztják ezekkel a becsapott, kihasznált, sokszor meggyalázott lányokkal, nőkkel. Együtt főznek, étkeznek, és előfordul, hogy egy-egy baba sírására a nővérek hamarabb reagálnak, mint az édesanya. Milyen nagyszerű, hogy a ferences nővérek jóvoltából Erdélyben ma szállást talál az ajtón kopogtató szent család!

– Az évek során tapasztaltuk, hogy erre az alázatos szolgáló szeretetre szükség van, és hogy jó dolog a kiszolgáltatott édesanyákon segíteni. A ferences szerzetesek dolga nem az, hogy bárki felett ítélkezzenek, hanem hogy gyógyító, irgalmas szeretettel befogadjuk a bajbajutottakat. Sajnos, azt tapasztaltuk, hogy ajtónkon mind többen kopogtatnak, ezért a kedves nővérek nekiálltak egy tágas, szép otthon építésének. A munkálatok haladnak, és ha a gondviselő Isten küld támogatókat, akkor a nyár folyamán el is készül, és ősztől még több magányos, a hideg tél elől menekülő édesanyát képesek leszünk befogadni – vázolta a további terveket Böjte Csaba. – Természetesen nemcsak anyagiakkal lehet ezt a szép, Istennek tetsző munkát támogatni, hanem önmagunk odaszentelésével is! Az aratnivaló sok, és mi imádságos szeretettel várunk és fogadunk olyan lányokat, fiúkat, akik Szent Ferenc szellemében, szerzetesként vagy szerzetes nővérként a legkisebbek szolgálatára szeretnék szentelni életüket.

Szerző: Józsa Zsuzsanna

Forrás: Háromszék