Kolostor megáldás

2015.10.24

Hiszünk abban, hogy az élet értékességét nem a megszerzett javak határozzák meg, hanem az Istentől kapott emberi méltóság – hangzott el szombaton Árkoson. A Jakubinyi György érsek által celebrált jubileumi szentmisén megemlékeztek az Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővéreinek tízéves tevékenységéről, és megáldották a most épült a kolostort és kápolnát.

A gyulafehérvári érsek szenteltvízzel hintette meg a kápolnát és a kolostor szobáit, majd a liturgia szerint az égbeszálló imát jelképező füsttel is körbejárta az épületet. Jakubinyi György "nagy ünnepnek" nevezte azt a napot, amikor Böjte Csaba páter hívására az Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérei Háromszéken is letelepedtek, és gondozásba vették a Pro Vita Hominis Magzatvédő Egyesület által alapított otthonban menedéket kereső leányanyákat.

Teréz nővér, az Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővéreinek vezetője köszönetet mondott mindenkinek, akik a kolostor és a kápolna építésében segítettek, és tevékenységük 25, háromszéki aktivitásuk tíz évére visszatekintve azt mondta: minden olyan helyzetben megszólítva érzik magukat, amikor veszteséget érő, testben vagy lélekben megsérült embertársuk segítségre szorul. "Minket a Jóisten arra hív, hogy szolgáló szeretetünkkel azok fele forduljunk, akiket a fizikai vagy lelki szenvedés megfosztott a teljesítőképességtől" – fogalmazott az általános elöljáró nővér.

Az árkosi Irgalmasság anyja kismamaotthon szolgáltatásait az elmúlt tíz évben több mint nyolcvan bajba jutott leányanya vette igénybe. Hogy ez pontosan hány gyereket jelent, azt nem tudják, mert Böjte atya szavaival élve "a gyerekeket nem számolni, hanem szeretni kell." Az ünnepségen több százan vettek részt.

E. A.

Székely Hírmondó