Lehet odaadott életet élni egy életen át

2016.02.10

Február 2-án, a Megszentelt Élet Napján négy, a Pécsi Egyházmegye területén működő szerzetesrend képviselője mutatkozott be a Pálos templomban. A beszélgetést szentségimádás, majd ünnepi szentmise követte, amelyet Udvardy György főpásztor celebrált – ez zárta le a 2014. november 30-án kezdődött, Ferenc pápa által meghirdetett Megszentelt Élet Évét.

A szerzetesi életformát ma is számos előítélet övezi. Ezt az elköteleződést gyakran embert próbáló, már-már lehetetlen küldetésnek tartja a közvélemény. Ezért is tűnt fontosnak, hogy a Megszentelt Élet Napján, február 2-án nyilvános beszélgetésen valljanak életükről és hivatásukról a Pécs környéki rendek képviselői.

A magyarszéki kolostorban csendes imádsággal töltött, rejtett életet élő kármelitákat Petra nővér képviselte, aki elmondta: fontos példát mutatni azoknak a fiataloknak, akik hiteles értékeket keresnek a világban.

"Amikor arról beszélünk, hogy a fiatalok nem vonzódnak a szerzetesi élethez, vagy arról, hogy nincsenek hivatások, sőt, hogy a családok is krízisben vannak, nagyon fontos példákat mutatni. Meg kell láttatni a mai fiatalokkal, akik valóban Krisztust keresik, és az ő útján akarnak járni, hogy hogyan kell a lehetőségben élni. És lehet odaadott életet élni egy életen át."

– tette hozzá Petra nővér.

Morvai Imre Pio atya évtizedekig plébánosként szolgált, ezt követően lépett be a Betegápoló Irgalmasrend közösségébe. Az irgalmasok a nagybetegek és a szegények szolgálatának szentelik életüket, ahogy a pécsi Irgalmas Kórházban Pio atya is:

"A hármas ismert fogadalom mellé odatesszük még a betegápolást is. A betegápolás azt kívánja tőlünk, hogy minőségi munkát végezzünk, és hogy a munkát lelkületben is töltsük meg tartalommal. Vagyis a szerzetes és a szerzetes a munkatársai is igyekezzenek Jézust látni a betegben."

Szintén az idősekért és a betegekért dolgoznak a kozármislenyi ferences nővérek. Teréz nővér szerint épp a teljes elköteleződés a válasz arra, miért érdemes a megszentelt életet választani.

"Én úgy gondolom, hogy leginkább a Jóistennek való odaadottság miatt. Szent Ferenc arra buzdít minket, hogy semmit ne tartsunk vissza magunkból, hanem egészen adjuk oda magunkat annak, aki egészen odaadja magát nekünk. Számomra ez az irány, ez a vonzó."

– mondta Teréz nővér


Az esemény házigazdája a magyar alapítású pálos rend volt. A Pécsett élő szerzetespapok két templomban teljesítenek szolgálatot, köztük a Hunyadi úti Pálos templomban. A rendet János atya, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke képviselte, aki elmondta: egy életre szóló döntés teljessé teszi az emberi életet.

"Magamból indulok ki: Isten erre hívott, és az ő ötlete mindig a legjobb és a legboldogítóbb. Igazából akkor él az ember, amikor végérvényesen és visszavonhatatlanul odateszi magát. Utak vannak előttünk: ha nem lépek rá egyik útra sem, akkor egyiket sem fogom végigjárni. Csak egyre tudok rálépni, azon viszont végig kell menni."

A Megszentelt Élet Napja zárta le a 2014. november 30-án kezdődött Megszentelt Élet Évét. A beszélgetést szentségimádás, majd szentmise követte, amelyet Udvardy György megyéspüspök celebrált.

Forrás: Pécsi Egyházmegye